Skip to main content

Overwin je angst tijdens paardrijden!

Een speciaal traject bij ruiterangst.

Herken je jezelf hierin?

 • Mijn paard is eigenlijk super-braaf, maar ik blijf last hebben van spanning voor en tijdens het rijden;
 • Ik stel regelmatig het paardrijden uit, ik durf eigenlijk gewoon niet;
 • Ik kan nooit meer lekker ontspannen van paardrijden;
 • Bij de kleinste onverwachte schrikreactie van je paard verlam je of schiet je energie omhoog en druk je jezelf uit het zadel
 • Eigenlijk heb ik helemaal geen zin meer om naar mijn paard te gaan en als ik ga dan is dat met tegenzin;
 • Ik ben vorig jaar hard gevallen van mijn paard en sinds die tijd komt angst zonder reden steeds opzetten.

Dan is dit speciale traject misschien wat voor jou!

Met een combinatie van coaching met paarden, EFT (Emotional Freedom Techniques) en therapie help ik je bij het overwinnen van je ruiterangst zodat je weer met meer rust en ontspanning kunt genieten van het rijden met je paard.

Wat is angst eigenlijk?

Angst is eigenlijk een heel normale reactie die wordt getriggerd door een mogelijke dreiging en zorgt voor fysieke reacties doordat angst ons autonome zenuwstelsel activeert zodat je lichaam in een vecht/vlucht stand wordt gezet. Het zorgt voor zweten, hartkloppingen, koude rillingen, beven en duizeligheid, versnelling van je ademhaling of benauwdheid. De angst kan ook dusdanig groot worden dat je lichaam eigenlijk ‘bevriest’ zodat je niet meer normaal kunt functioneren en reageren.

Dit traject bewerkt datzelfde autonome zenuwstelsel door te ‘vertellen’ dat de angst niet nodig is zal je lichaam weer tot rust komen. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat de angst-trigger niet meer zorgt voor de heftige angstgevoelens in je lichaam zodat je meer ontspannen blijft.

Wat doet al die angst met je?

De angst zorgt ervoor dat je niet meer ontspannen kunt paardrijden en dat je bij kleinste onverwachte bewegingen van je paard hevig schrikt. Je ademhaling gaat omhoog, je schiet vast in je schouders en vaak stop je met nadenken. Dit alles werkt weer averechts: je paard heeft jou immers nodig als rots in de branding die moet vertellen dat er niets aan de hand is.

In plaats daarvan voelt je paard jouw spanning en zal deze overnemen omdat er kennelijk iets is om bang van te zijn? Dit kan de vluchtreactie van jouw paard weer triggeren.

Waarom paarden?

In de natuur vormen paarden kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden die daar onderdeel van zijn. Het is voor een paard van levensbelang dat alles in de kudde klopt en veilig is, de kudde is immers hun garantie voor veiligheid.

Daarnaast zijn paarden heel goed in waar wij, mensen, niet zo goed in zijn: afvloeien en loslaten. Ook hebben paarden een hoge hartcoherentie, dit zorgt voor positieve, rustige gevoelens en ideaal op elkaar afgestemde lichaamsprocessen waar jij als cliënt in mee zult gaan en dezelfde rust zult ervaren tijdens de sessies.

Tijdens een sessie met paarden vorm je zelf een mini-kudde met een paard en zal het paard, om alles in die kudde weer kloppend te maken, jou helpen bij het laten afvloeien van spanning en stress omdat deze voor het paard onveilig voelen.

Ze proberen daarbij direct tot de kern van het probleem te komen: en dat is daar waar het bij jou pijn doet.

Waarom EFT?

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een door Gary Craig ontwikkelde methode die inmiddels ruim 25 jaar wordt toegepast door een groeiende groep psychologen en psychotherapeuten.

EFT is goed inzetbaar bij alle stress gerelateerde klachten, angststoornissen en de verwerking van vervelende gebeurtenissen.

EFT is een cognitieve therapie gecombineerd met acupressuur (meridiaan-therapie) door het tappen van acupunctuurpunten op hand, gezicht en lichaam met je vingertoppen terwijl je je concentreert op een gebeurtenis of emotie. Deze methode reduceert stress en spanning, helpt bij oplossen van paniekaanvallen en vermindert dwangmatige hunkering naar bijvoorbeeld eten, alcohol of drugs.

Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve werking en de effecten van EFT.

Hoe ziet zo’n traject eruit?

Het coachtraject bestaat uit een aantal sessies, deels bij Praktijk de Kouwenberg en deels via online EFT sessies.

Het traject heeft een stapsgewijze opbouw:

 1. Introductiesessie en kennismaking
 2. EFT sessie voor aanleren EFT voor zelfhulp
 3. Onderzoeken van je negatieve kernovertuigingen en beperkende overtuigingen (online)
 4. Werken aan jouw affirmatie en doelstellingen (online)

In dit traject onderzoeken we wat de onderliggende oorzaken zijn van de angst die je hebt ontwikkeld en doorbreken we deze angst door een combinatie van EFT en coaching.

Wat zijn de kosten?

Er wordt altijd gestart met een vrijblijvende introductiesessie. Tijdens deze eerste sessie maken we kennis en gaan we in op je hulpvraag. Ook maak je kennis met de paarden, waarna we starten met de eerste sessie. De kosten voor de introductiesessie zijn € 55,–.

De kosten voor een vervolgsessie zijn:

 • € 90,– voor een EFT sessie met paard
 • € 75,– voor een EFT sessie zonder paard
 • € 60,– voor een online EFT sessie

De lengte van een traject bepalen we in overleg.

Mogelijk wordt een deel van de kosten vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering, klik hier voor meer informatie.

Wil je een afspraak maken?

Boek dan snel een kennismakingssessie!

We kunnen dan kennis maken met elkaar en kan ik de paarden aan je voorstellen. We bespreken dan samen of, en hoe, ik je kan helpen.

Daarna starten we met de sessie zodat je inzicht krijgt in deze krachtige vorm van coaching. Je hebt dan zelf alle informatie om te bepalen of dit coachtraject iets voor je is en of je daarmee verder wil gaan. Bovendien: je gaat direct al met de nodige inzichten terug naar huis waar je mee aan de slag kunt!