Skip to main content

Hoe werkt EFT eigenlijk?

In je buik zit een netwerk van zenuwen: het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is weer, via de nervus vagus, verbonden met ons centrale zenuwstelsel. En door deze kluwen aan zenuwen voel je gevoelens als lichamelijke reacties. De informatie uit ons autonome zenuwstelsel zorgen, in samenwerking met ons oudste deel van onze hersenen (het limbisch systeem) voor intense en onmiddellijk fysiek waarneembare reacties (wij noemen dat weer gevoelens) bij een sterke emoties zoals angst. De angst zorgt ervoor dat je lichaam wordt voorbereid om te kunnen vechten of vluchten, maar kan ook zo heftig zijn dat je lichaam wordt voorbereid om in een bevries-stand te gaan, waarbij ook het functioneren van het rationeel denken wordt uitgeschakeld.

EFT stimuleert de sensoren in je huid waardoor er zenuwimpulsen naar je hersenen worden gestuurd. In de ‘basolaterale’ kern van de amygdala (het deel van de hersenen dat is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties als angst, woede en genot en ook motivatie) zorgt glutamaat voor het opslaan van angst. Een zuur (het gamma aminoboterzuur) en serotonine zorgen voor het activeren van de eerder in je leven aangeleerde angstreactie in de basolaterale kern van de amygdala. Tijdens een EFT sessie wordt door herbeleven de angst bewust opgeroepen, waarbij op hetzelde moment de productie van serotonine in de prefrontale cortex wordt geactiveerd door te kloppen op bepaalde punten op je lichaam. Ook wordt dan GABA vrijgegeven door de serotonine, waardoor door proteïne synthese de angst niet meer kan worden opgeslagen.

Het kloppen tijdens het voelen van angst door herbeleving voorkomt dus eigenlijk dat deze angst opnieuw wordt opgeslagen.