Skip to main content

EFT bij
lichamelijke klachten

Ook jij kunt weer klachtenvrij worden!

Provided Physiotherapies

Herken je jezelf hierin?

en heb je echt het gevoel dat dit over jou gaat?

 • Ik heb al jaren last van fibromyalgie, maar de artsen kunnen mij verder niet helpen

 • Heel regelmatig heb ik opeens enorme hoofdpijn, eigenlijk helpt dan niets anders dan rust nemen
 • Ik slaap ‘s-nachts ontzettend slecht en ben daardoor overdag uitgeput
 • Heel regelmatig word ik opeens overvallen door migraine en kan dan maar 1 ding doen: rust nemen!
 • Ik heb regelmatig last van eetbuien. Ik weet dat het emotie-eten is, maar hoe kom ik ervan af?

Dan is dit traject misschien wat voor jou!

Als EFT behandelaar (Emotional Freedom Techniques) kan ik je, samen met mijn paarden Carlos en Lizzy, met dit speciaal ontwikkelde traject helpen om fysieke klachten waar je last van hebt te verminderen. Ook leer je tijdens dit traject hoe je ook zelf eenvoudig EFT kunt toepassen zodat je dat meteen kunt toepassen als klachten toch weer opspelen.

Zowel de lichamelijke, emotionele als de mentale aspecten worden betrokken bij de behandeling omdat die nou eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Dit traject is speciaal samengesteld voor mensen met een Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klacht (SOLK). Veel mensen hebben last van dergelijke klachten, wat je leven behoorlijk kan bepalen. Helaas heeft de Westerse medische wetenschap er niet altijd een goede, effectieve behandeling voor, terwijl dergelijke fysieke klachten wel veel stress opleveren en kosten je veel energie. Je leven kan er dus behoorlijk door bepaald worden.

Vaak is het zo dat je lichaam dan op een oude, onbewuste emotionele klacht reageert die vaak met EFT opgelost of verlicht kan worden, er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve werking en de effecten van EFT. Tijdens een EFT sessie klop je zachtjes op een aantal punten op je gezicht en romp, waarbij je je tegelijkertijd focust op een vervelende ervaring.

Het is gebaseerd op de principes van de acupunctuur in combinatie met recente inzichten over de werking van ons brein. Door het toe te passen op fysieke pijnklachten kan de klacht verplaatsen, verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Chronische fysieke klachten hebben vaak een dieper liggende emotionele oorzaak, soms ben je je er niet bewust van maar zijn ze wel opgeslagen in je lichaam wat leidt tot klachten. Eigenlijk moet je deze klachten zien als een signaal dat door je lichaam wordt afgegeven.

Ook verslaving wordt vaak veroorzaakt door dieperliggende of weggedrukte emoties of allerlei beperkende overtuigingen zoals negatief zelfbeeld, een gebrek aan zelfvertrouwen, depressief zijn, een gevoel van schaamte, of je ergens schuldig over voelen. Ook aan verslaving kan met EFT prima gewerkt worden door aandacht te geven aan die onderliggende overtuigingen.

Hoe ziet zo’n traject eruit?

Dit speciale traject bestaat uit een aantal sessies, deels bij Praktijk de Kouwenberg en deels via online EFT sessies. Soms wordt er samengewerkt met een paard, soms niet.

Het traject heeft een stapsgewijze en logische opbouw:

 1. Kennismaking en een eerste sessie met een paard
 2. EFT sessie met paard voor aanleren EFT als zelfhulpmiddel
 3. Onderzoeken van je negatieve kernovertuigingen en beperkende overtuigingen
 4. Werken aan jouw affirmatie en persoonlijke doelstellingen
 5. Verankeren van wat is aangeleerd

In dit traject gaan we op zoek naar de dieper liggende (emotionele) oorzaken van je fysieke klachten en onderzoeken we de specifieke gebeurtenissen in je leven die deze hebben veroorzaakt. Vervolgens worden deze aangepakt met EFT.

De kosten voor het totale traject bestaande uit 2 coachsessies met een paard en 3 online EFT sessies bedragen € 325,–

Mogelijk wordt een deel van de kosten vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering.

Waarom met een paard?

En hoe werkt dat dan eigenlijk?

In de natuur vormen paarden kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden die daar onderdeel van zijn. Het is voor een paard van levensbelang dat alles in de kudde klopt en veilig is, de kudde is immers hun garantie voor veiligheid.

Daarnaast zijn paarden heel goed in waar wij, mensen, niet zo goed in zijn: afvloeien en loslaten. Ook hebben paarden een hoge hartcoherentie, dit zorgt voor positieve, rustige gevoelens en ideaal op elkaar afgestemde lichaamsprocessen waar jij als cliënt in mee zult gaan en dezelfde rust zult ervaren tijdens de sessies.

Tijdens een sessie met paarden vorm je zelf een mini-kudde met een paard en zal het paard, om alles in die kudde weer kloppend te maken, jou helpen bij het laten afvloeien van spanning en stress omdat deze voor het paard onveilig voelen. Ze proberen daarbij direct tot de kern van het probleem te komen: en dat is daar waar het bij jou pijn doet.

Onmiddellijke reflectie

Lees de reactie van het paard!

Een paard geeft een onmiddellijke reactie op energetische of emotionele veranderingen bij een persoon. Als jij als cliënt spanning loslaat kan het paard ook spanning loslaten. Die reactie is waarneembaar en is er veel eerder dan dat jij als client hebt kunnen uitleggen wat er gebeurt bij je.

Andersom: als je door een vraag geraakt wordt en bijvoorbeeld verdrietig of boos wordt kan dat voor een paard ‘onveilig’ voelen en zal het ook daarop reageren. 

Regulatie van emoties

Paarden kunnen je rustig maken

Paarden zijn van nature sterren in het reguleren van emoties bij de ander, vanuit de natuur is dat ook een overlevingsmechanisme: als iets ‘onveilig’ voelt gaan ze aan het werk om dat weg te nemen.

Als jij als cliënt bijvoorbeeld verdrietig wordt of stress ervaart zullen ze door onder meer hartcoherentie proberen ook jouw hartslag te verlagen zodat je weer ‘veilig’ voelt.

Spiegelen van jou

Wat jij ziet in het paard zegt iets over jou

Wat jij als cliënt in het paard ziet zegt vaak ook iets over jou en is daarmee een spiegeltje van je ziel geworden. Op die manier kan de vraagstelling vanuit de therapeut indirecter, en daarmee minder confronterend zijn.

Hierdoor ontstaat een mooie setting om te ontwikkelen in je zelfbewustzijn én je relationele bewustzijn.

Ervaringsgericht leren

Geen woorden maar paarden

Paarden geven de mogelijkheid voor een ervaringsgerichte cognitieve aanpak waarbij het paard continu oordeelloos reflecteert en reageert op wat jij aanbiedt. Je hebt daarmee dus als client de mogelijkheid tot ervaren wat verandert gedrag oplevert en tegelijk zien wat het met jou doet doordat het paard steeds reageert op het (veranderende) gedrag van jou.

Je kunt dus emotioneel en fysiek veilig experimenteren met ander gedrag en zoeken naar nieuwe oplossingen.

Over Freek

Lichaamsgericht therapeut en EFT behandelaar

In mijn praktijk word ik steeds opnieuw verbaasd over de trefzekere, liefdevolle en oordeelloze manier waarmee paarden tot de kern door weten te dringen.

Ze voelen haarfijn aan of je in volledige harmonie bent met jezelf en of je congruent bent in je denken en doen.

De combinatie van deze oordeelloze feedback en verdiepende vraagstelling geven je de mogelijkheid om te ontdekken waarom dingen anders moeten.

Ik ben gediplomeerd lichaamsgericht therapeut, EFT therapeut en intuïtief en systemisch coach. Als professional ben ik aangesloten bij het CAT, waardoor de behandelingen in aanmerking komen voor gedeeltelijke vergoeding van veel zorgverzekeraars.

Wat heb je na dit traject bereikt?

 • Je hebt geleerd hoe je zelf EFT kunt toepassen, zodat je er zelf mee aan de slag kunt als een klacht opspeelt

 • Inzicht in de onderliggende emotionele oorzaken van je chronische fysieke klachten
 • Je lichamelijke klachten zijn verlicht of zelfs helemaal weg

Wil jij ook je eerste stap
naar een klachtenvrij leven?

Boek dan snel een kennismakingssessie voor € 55,– inclusief:

 • Bespreken van je hulpvraag en je persoonlijke doelstellingen

 • Eerste sessie met een paard

 • Introductie in het toepassen van EFT

 • Inclusief thee of koffie

Veelgestelde vragen

+ Waarom EFT?

Er wordt gewerkt met het samenspel tussen lichaam, emoties, gedachten, het zenuwstelsel en het fijne energienetwerk dat door ons lichaam stroomt; het zogenaamde meridiaansysteem.

Door zachtjes op een aantal acupressuurpunten te kloppen, terwijl de focus gericht is op de oorzaak van de stress of emotionele spanning, wordt er een kalmerend signaal naar de hersenen gestuurd. Dit stimuleert de relaxatierespons van het lichaam waardoor je ontspanning ervaart.

Wanneer dit gebeurt, terwijl je contact hebt met je negatieve herinnering of je heftige emotie, kan dit verwerkt worden en zal je steeds meer innerlijke rust ervaren.

+ Waarom werkt EFT zo goed?

Omdat veel problemen verbonden zijn met emoties (stress, angst, verdriet, onrust, pijn …). Deze worden aangestuurd in een specifiek deel van onze hersenen, de amygdala. Die wil ons beschermen voor gevaar door ons te laten vluchten of vechten. Als we bevriezen, dan houden we de emoties vast. Omdat dit een automatische reactie is, kunnen we met de ‘bewuste’ hersenen (praten, plannen en organiseren) hier niet veel aan doen. Met EFT tik je op specifieke acupuntuurpunten die een bericht sturen naar de amygdala om te ontspannen en de emotie los te laten en te neutraliseren. Het mooie van EFT is dat je meteen verschil voelt en dat de verbetering blijft.

+ IS EFT wetenschappelijk aangetoond?
EFT werd eind jaren 80 ontwikkeld door Gary Craig. Sindsdien is er al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van EFT. Op de website van Tapping Instituut vind je een overzicht terug.
+ Kan EFT schadelijk voor je zijn?

Nee. Er zijn ook geen bijwerkingen bekend.

+ Waarvoor kan ik EFT gebruiken?
 • Stress
 • Angsten (angst voor spreken in het openbaar, fobieën, faalangst, vliegangst etc)
 • Verwerking van vervelende herinneringen 
 • Verwerking van vervelende emoties waarvan je niet weet waar ze vandaan komen
 • Prestatieverbetering (bijvoorbeeld sportprestatie, verkoopprestatie)
 • Veel fysieke klachten
 • Slaapproblemen
 • Verslavingen
 • Eetstoornissen, emotioneel eten
 • Perfectionisme
 • Ingrijpende veranderingen
+ Hoe werkt de betaling?
Je krijgt achteraf per mail een factuur toegestuurd. Als je aanvullend verzekerd bent bestaat de kans dat de kosten deels vergoed kunnen worden door je zorgverzekering.
+ Ben ik verplicht om alle sessies te volgen?
Nee. Je kunt zelf beslissen hoeveel sessies je volgt en wanneer je stopt, vandaar dat ook altijd wordt gestart met een kennismakingssessie waarin je alle informatie krijgt die je nodig hebt.