Skip to main content

EFT bij angst- en paniekaanvallen

Ook jij kunt weer angstvrij door het leven!

Als je regelmatig paniekaanvallen hebt dan is dit wat voor jou!

 • Bij een paniekaanval gaat opeens je hart sneller kloppen snel, je ademt versnelt en je hebt het gevoel dat je geen lucht meer krijgt

 • Je kunt hierbij ook gaan trillen en zweten en je hebt geen contact meer met de wereld om je heen (en andersom)

 • Een paniekaanval gebeurt opeens vanuit het niets in allerlei situaties: in de supermarkt, het openbaar vervoer, tijdens dagelijkse bezigheden

 • Al die situaties hebben één ding gemeen: op het moment dat de paniek uitbreekt, voelt de situatie opeens onveilig.

 • Op het moment dat de paniek uitbreekt, voelt het voor jou opeens onveilig: het voelt voor jou levensbedreigend

Voelt dit alsof het over jou gaat?

Dan is dit traject misschien wat voor jou!

Als EFT behandelaar (Emotional Freedom Techniques) kan ik je, samen met mijn paarden Carlos en Lizzy, met dit speciaal ontwikkelde traject helpen om deze paniekaanvallen die je leven zo kunnen bepalen te verminderen. Ook leer je tijdens dit traject hoe je zelf eenvoudig EFT kunt toepassen, zodat je dit meteen kunt toepassen als je paniek voelt opkomen.

Zowel de lichamelijke, emotionele als de mentale aspecten worden betrokken bij de behandeling omdat die nou eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Dit traject is speciaal samengesteld voor mensen die regelmatig last hebben van angst- en paniekaanvallen. Veel mensen hebben hier last van en ze kunnen je leven behoorlijk gaan bepalen.

Bij een paniekaanval is het zo dat je lichaam onterecht reageert op een bepaalde trigger of prikkel uit je omgeving of een gedachte of herinnering.

Door langdurige spanning en stress raakt ons systeem dat onze stress reguleert uit balans: spanning vloeit niet meer af en je lichaam wordt eigenlijke te waakzaam, waardoor  bij kleine, vaak onbeduidende, triggers ons alarmsysteem wordt geactiveerd. Vaak onterecht. Maar ook wordt de situatie waarin je je op dat moment bevindt door je brein gekenmerkt als ‘gevaarlijk’ en vormt deze weer een trigger voor een volgende keer.

Vaak is het dus zo dat je lichaam dus op oude, onbewuste emotionele triggers reageert die vaak met EFT opgelost of verlicht kan worden, er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve werking en de effecten van EFT. Tijdens een EFT sessie klop je zachtjes op een aantal punten op je gezicht en romp, waarbij je je tegelijkertijd focust op een vervelende ervaring.

Het is gebaseerd op de principes van de acupunctuur in combinatie met recente inzichten over de werking van ons brein. Door het toe te passen bij paniekaanvallen kan de klacht verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

De aanpak met EFT bij paniekaanvallen bestaat uit twee delen:

 1. het doorbreken van de opkomende paniekaanval zelf
 2. het elimineren van de onderliggende stress- en stresstriggers

Na dit traject kun je zelf op de momenten dat je paniek voelt opkomen EFT toepassen, waardoor je eigenlijk jezelf kalmeert en je je brein eigenlijk weer leert dat het mag ontspannen. Ook kun je EFT toepassen voordat je in een situatie terecht komt waarin je bang bent om weer een paniekaanval te krijgen, bijvoorbeeld op het station of in een drukke winkelstraat.

Hoe ziet zo’n traject eruit?

Het coachtraject bestaat uit een aantal sessies, deels bij Praktijk de Kouwenberg en deels via online EFT sessies.

Het traject heeft een stapsgewijze opbouw:

 1. Kennismaking en coachsessie met een paard
 2. EFT sessie voor aanleren EFT als zelfhulpmiddel
 3. Enkele online EFT sessies in combinatie met…
 4. …zelf thuis EFT toepassen

In dit traject gaan we op zoek naar de dieper liggende (emotionele) oorzaken van je paniekaanvallen en onderzoeken we de specifieke gebeurtenissen in je leven die deze hebben veroorzaakt. Vervolgens worden deze aangepakt met EFT. Ook leer je hoe je zelf EFT kunt toepassen op het moment dat dat nodig is.

De kosten voor het totale traject bestaande uit 2 coachsessies met een paard en 3 online EFT sessies bedragen € 325,–

Mogelijk wordt een deel van de kosten vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering.

Ook jij verdient het om weer paniekaanval-vrij door het leven te gaan!

Wat heb je na dit traject bereikt?

 • Je hebt geleerd hoe je zelf EFT kunt toepassen, zodat je er zelf mee aan de slag kunt op het moment dat je paniek voelt

 • Inzicht in de onderliggende emotionele oorzaken van je paniekaanvallen

 • Je paniek aanvallen klachten zijn verlicht of zelfs helemaal weg

Zet nu je eerste stap om af te komen van je paniekaanvallen!

Boek dan snel een kennismakingssessie voor € 55,– inclusief:

 • Bespreken van je hulpvraag en je persoonlijke doelstellingen

 • Eerste sessie met een paard

 • Introductie in het toepassen van EFT

 • Inclusief thee of koffie

Veelgestelde vragen

+ Waarom EFT?

Er wordt gewerkt met het samenspel tussen lichaam, emoties, gedachten, het zenuwstelsel en het fijne energienetwerk dat door ons lichaam stroomt; het zogenaamde meridiaansysteem.

Door zachtjes op een aantal acupressuurpunten te kloppen, terwijl de focus gericht is op de oorzaak van de stress of emotionele spanning, wordt er een kalmerend signaal naar de hersenen gestuurd. Dit stimuleert de relaxatierespons van het lichaam waardoor je ontspanning ervaart.

Wanneer dit gebeurt, terwijl je contact hebt met je negatieve herinnering of je heftige emotie, kan dit verwerkt worden en zal je steeds meer innerlijke rust ervaren.

+ Waarom werkt EFT zo goed?

Omdat veel problemen verbonden zijn met emoties (stress, angst, verdriet, onrust, pijn …). Deze worden aangestuurd in een specifiek deel van onze hersenen, de amygdala. Die wil ons beschermen voor gevaar door ons te laten vluchten of vechten. Als we bevriezen, dan houden we de emoties vast. Omdat dit een automatische reactie is, kunnen we met de ‘bewuste’ hersenen (praten, plannen en organiseren) hier niet veel aan doen. Met EFT tik je op specifieke acupuntuurpunten die een bericht sturen naar de amygdala om te ontspannen en de emotie los te laten en te neutraliseren. Het mooie van EFT is dat je meteen verschil voelt en dat de verbetering blijft.

+ IS EFT wetenschappelijk aangetoond?
EFT werd eind jaren 80 ontwikkeld door Gary Craig. Sindsdien is er al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van EFT. Op de website van Tapping Instituut vind je een overzicht terug.
+ Kan EFT schadelijk voor je zijn?

Nee. Er zijn ook geen bijwerkingen bekend.

+ Waarvoor kan ik EFT gebruiken?
 • Stress
 • Angsten (angst voor spreken in het openbaar, fobieën, faalangst, vliegangst etc)
 • Verwerking van vervelende herinneringen 
 • Verwerking van vervelende emoties waarvan je niet weet waar ze vandaan komen
 • Prestatieverbetering (bijvoorbeeld sportprestatie, verkoopprestatie)
 • Veel fysieke klachten
 • Slaapproblemen
 • Verslavingen
 • Eetstoornissen, emotioneel eten
 • Perfectionisme
 • Ingrijpende veranderingen
+ Hoe werkt de betaling?
Je krijgt achteraf per mail een factuur toegestuurd. Als je aanvullend verzekerd bent bestaat de kans dat de kosten deels vergoed kunnen worden door je zorgverzekering.
+ Ben ik verplicht om alle sessies te volgen?
Nee. Je kunt zelf beslissen hoeveel sessies je volgt en wanneer je stopt, vandaar dat ook altijd wordt gestart met een kennismakingssessie waarin je alle informatie krijgt die je nodig hebt.