Skip to main content

Trauma therapie

Krijg weer grip
op je leven!

Wanneer je een gebeurtenis of periode in je leven meemaakt die bepalend is in je leven zoals bijvoorbeeld pesten, scheiding van ouders als kind, een ongeluk of het onverwacht overlijden van een dierbare kan het gebeuren dat je dat niet goed verwerkt krijgt. Traumatherapie met paarden kan je dan verder helpen.

Een trauma ontstaat in een situatie waarin je wordt overweldigd en waar vechten of vluchten niet mogelijk is. Alle emotie die op dat moment speelden wordt in je opgeslagen en vloeien niet af. Je voelt het trauma niet altijd, maar het is er wel. En dat heeft vaak onbewust een grote invloed op de rest van je leven en kan uiteindelijk leiden tot depressie, burn-out of allerlei andere lichamelijke of mentale klachten die we niet altijd toekennen aan dat trauma.

Misschien is trauma-therapie dan wat voor jou!

Samen met mijn paarden Carlos en Lizzy, kan ik je met traumatherapie met paarden helpen om het leven weer draagbaar te maken en beter om te gaan met de triggers die zijn ontstaan uit dat trauma.

Met lichaamsgerichte therapie met paarden werken we aan de verwerking van de gebeurtenis zodat je de traumatische ervaring volledig aankan. Negatieve emoties worden opgelost en je vervalt niet meer in allerlei negatieve overtuigingen. Zonder stress kun je de gebeurtenis navertellen.

Zowel de lichamelijke, emotionele als de mentale aspecten worden betrokken bij de behandeling omdat die nou eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Tijdens het traject kan EFT (Emotional Freedom Techniques) worden ingezet.


Het wordt tijd om op te houden met steeds maar doorgaan

Want je lijf geeft je immers duidelijk aan hoe het echt met je gaat.

Mijn aanpak

Tijdens een eerste kennismakingssessie gaan we in op je persoonlijke omstandigheden. Vervolgens leg ik je uit wat de rol van een paard is tijdens de sessies, waarna we de eerste sessie starten. Het doel van de kennismaking is om je meer inzicht te geven in mijn manier van werken zodat je zelf kunt bepalen of dit wat voor je is. De kennismaking is verder dus helemaal vrijblijvend.

Tijdens het verdere traject onderzoeken we wat de patronen zijn die je in je leven hebt opgebouwd, wat je energievreters en -nemers zijn, welke stressfactoren er zijn in je leven en of er nog oud zeer is vanuit bijvoorbeeld je gezin van herkomst.

In veel gevallen wordt een deel van de kosten vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering.

Waarom met een paard?

En hoe werkt dat dan eigenlijk?

Paarden vormen kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden van die kudde, alles in de kudde moet kloppen en veilig zijn, de kudde is immers hun garantie voor veiligheid. 

Paarden zijn erg goed in waar wij, mensen, niet zo goed in zijn: afvloeien en loslaten. Ook hebben paarden een hoge hartcoherentie, dit zorgt voor positieve, rustige gevoelens en ideaal op elkaar afgestemde lichaamsprocessen waar jij als cliënt in mee zult gaan en dezelfde rust zult ervaren tijdens de sessies.

Tijdens een sessie met paarden vorm je zelf een mini-kudde met een paard en zal ook jou helpen bij het laten afvloeien van spanning en stress omdat deze voor het paard onveilig voelen. Ze proberen daarbij direct tot de kern van het probleem te komen: en dat is daar waar het bij jou pijn doet.

Onmiddellijke reflectie

Een paard geeft een onmiddellijke reactie op energetische of emotionele veranderingen bij een persoon. Als jij als cliënt spanning loslaat kan het paard ook spanning loslaten. Die reactie is waarneembaar en is er veel eerder dan dat jij als client hebt kunnen uitleggen wat er gebeurt bij je.

Andersom: als je door een vraag geraakt wordt en bijvoorbeeld verdrietig of boos wordt kan dat voor een paard ‘onveilig’ voelen en zal het ook daarop reageren. 

Regulatie van emoties

Paarden zijn van nature sterren in het reguleren van emoties bij de ander, vanuit de natuur is dat ook een overlevingsmechanisme: als iets ‘onveilig’ voelt gaan ze aan het werk om dat weg te nemen.

Als jij als cliënt bijvoorbeeld verdrietig wordt of stress ervaart zullen ze door onder meer hartcoherentie proberen ook jouw hartslag te verlagen zodat je weer ‘veilig’ voelt.

Spiegelen van jou

Wat jij als cliënt in het paard ziet zegt vaak ook iets over jou en is daarmee een spiegeltje van je ziel geworden. Op die manier kan de vraagstelling vanuit de therapeut indirecter, en daarmee minder confronterend zijn.

Hierdoor ontstaat een mooie setting om te ontwikkelen in je zelfbewustzijn én je relationele bewustzijn.

Ervaringsgericht leren

Paarden geven de mogelijkheid voor een ervaringsgerichte cognitieve aanpak waarbij het paard continu oordeelloos reflecteert en reageert op wat jij aanbiedt. Je hebt daarmee dus als client de mogelijkheid tot ervaren wat verandert gedrag oplevert en tegelijk zien wat het met jou doet doordat het paard steeds reageert op het (veranderende) gedrag van jou.

Je kunt dus emotioneel en fysiek veilig experimenteren met ander gedrag en zoeken naar nieuwe oplossingen.

Over Freek

Lichaamsgericht therapeut en EFT behandelaar

In mijn praktijk word ik steeds opnieuw verbaasd over de trefzekere, liefdevolle en oordeelloze manier waarmee paarden tot de kern door weten te dringen.

Ze voelen haarfijn aan of je in volledige harmonie bent met jezelf en of je congruent bent in je denken en doen.

De combinatie van deze oordeelloze feedback en verdiepende vraagstelling geven je de mogelijkheid om te ontdekken waarom dingen anders moeten.

Ik ben gediplomeerd lichaamsgericht therapeut, EFT therapeut en intuïtief en systemisch coach. Als professional ben ik aangesloten bij het CAT, waardoor de behandelingen in aanmerking komen voor gedeeltelijke vergoeding van veel zorgverzekeraars.

Wil je vrijblijvend meer informatie?

Je kunt vrijblijvend je vraag stellen via dit formulier, we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Het is ook mogelijk om een vrijblijvend terugbelverzoek achter te laten. Op de aangegeven dag/tijd nemen we dan telefonisch contact met je op.

  Je naam:

  E-mail adres:

  Mobiele nummer:

  Voorkeur terugbellen:

 • Je vraag:

 • Wil jij ook je eerste stap zetten
  om je trauma blijvend op te lossen?

  Boek dan snel een kennismakingssessie
  voor € 55,– inclusief:

  • Bespreken van je hulpvraag en je persoonlijke doelstellingen

  • Uitleg over de inzet van een paard

  • Eerste sessie met een paard

  • Inclusief thee of koffie

  Veelgestelde vragen

  + Waarom werkt EFT zo goed?

  Omdat veel problemen verbonden zijn met emoties (stress, angst, verdriet, onrust, pijn …). Deze worden aangestuurd in een specifiek deel van onze hersenen, de amygdala. Die wil ons beschermen voor gevaar door ons te laten vluchten of vechten. Als we bevriezen, dan houden we de emoties vast. Omdat dit een automatische reactie is, kunnen we met de ‘bewuste’ hersenen (praten, plannen en organiseren) hier niet veel aan doen. Met EFT tik je op specifieke acupuntuurpunten die een bericht sturen naar de amygdala om te ontspannen en de emotie los te laten en te neutraliseren. Het mooie van EFT is dat je meteen verschil voelt en dat de verbetering blijft.

  + Wat is een burn-out eigenlijk?

  Een burn-out kan ontstaan na een langdurige periode van stress en overspanning, omdat dit ervoor zorgt dat je fysieke en mentale energiereserves helemaal verbruikt worden. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld problemen op je werk, maar ook door bijvoorbeeld een traumatische ervaring in het verleden die onbewust van je energie-reserves snoept. Maar daarnaast zijn er nog veel andere mogelijke oorzaken van een burn-out, denk bijvoorbeeld aan:

  • perfectionisme of geen ‘nee’ kunnen zeggen
  • altijd overal de controle over willen hebben
  • een negatief zelfbeeld of negatief denken over je prestaties
  • loyaler naar anderen dan naar jezelf
  • voortdurende onzekerheid over bijvoorbeeld financiën of chronische ziekte
  + Wat doet burn-out met je?

  Doordat de hormonen cortisol en adrenaline langdurig te actief blijven kost dit het lichaam veel energie waardoor je eigenlijk continu in een “vechten-vluchten” modus blijft. Hierdoor raak je uiteindelijk opgebrand en volledig uitgeput, zwaar vermoeid en het lukt niet om daar vanaf te komen.

  Maar er kunnen zich ook andere symptomen ontwikkelen zoals:

  • Erg prikkelbaar en emotioneel zijn
  • Continu gespannen spieren
  • Een permanent opgejaagd gevoel
  • Niet tegen prikkels of drukte kunnen
  • Veel piekeren en concentratie-problemen
  • Vergeetachtigheid
  • Fysieke klachten zoals slaapproblemen, hoofdpijn of hartkloppingen
  + Hoe werkt de betaling?
  Je krijgt achteraf per mail een factuur toegestuurd. Als je aanvullend verzekerd bent bestaat de kans dat de kosten deels vergoed kunnen worden door je zorgverzekering.
  + Ben ik verplicht om alle sessies te volgen?
  Nee. Je kunt zelf beslissen hoeveel sessies je volgt en wanneer je stopt, vandaar dat ook altijd wordt gestart met een kennismakingssessie waarin je alle informatie krijgt die je nodig hebt.