Skip to main content

Burn-out
therapie

Krijg de controle weer terug over je leven!

Door dit speciaal samengestelde traject met paarden zul je sneller herstellen van een burn-out. Ook leer je in dit traject wat je moet veranderen om in de toekomst niet opnieuw in dezelfde situatie te komen. Zowel de lichamelijke, emotionele als de mentale aspecten worden betrokken bij de behandeling omdat die nou eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.

Tijdens het traject kan EFT (Emotional Freedom Techniques) worden ingezet.

Dit speciale traject bestaat uit vier sessies met een stapsgewijze opbouw:

  1. Introductiesessie en kennismaking
  2. Onderzoeken van patronen
  3. Gewenste veranderingen
  4. Experimenteren

We onderzoeken wat de patronen zijn die ervoor gezorgd hebben dat je in je in een burn-out terecht bent gekomen, wat je moet veranderen en hoe je dat in het dagelijks leven kunt toepassen. Tijdens de sessies wordt gewerkt met een combinatie van intuïtieve coaching, systemisch werk, EFT en lichaamsgerichte therapie.

Zowel lichamelijke, emotionele als mentale aspecten worden betrokken bij de behandeling omdat deze nou eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn

Provided Physiotherapies

Waarom met een paard?

En hoe werkt dat dan eigenlijk?

In de natuur vormen paarden kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden die daar onderdeel van zijn. Het is voor een paard van levensbelang dat alles in de kudde klopt en veilig is, de kudde is immers hun garantie voor veiligheid.

Daarnaast zijn paarden heel goed in waar wij, mensen, niet zo goed in zijn: afvloeien en loslaten. Ook hebben paarden een hoge hartcoherentie, dit zorgt voor positieve, rustige gevoelens en ideaal op elkaar afgestemde lichaamsprocessen waar jij als cliënt in mee zult gaan en dezelfde rust zult ervaren tijdens de sessies.

Tijdens een sessie met paarden vorm je zelf een mini-kudde met een paard en zal het paard, om alles in die kudde weer kloppend te maken, jou helpen bij het laten afvloeien van spanning en stress omdat deze voor het paard onveilig voelen. Ze proberen daarbij direct tot de kern van het probleem te komen: en dat is daar waar het bij jou pijn doet.

Onmiddellijke reflectie

Lees de reactie van het paard!

Een paard geeft een onmiddellijke reactie op energetische of emotionele veranderingen bij een persoon. Als jij als cliënt spanning loslaat kan het paard ook spanning loslaten. Die reactie is waarneembaar en is er veel eerder dan dat jij als client hebt kunnen uitleggen wat er gebeurt bij je.

Andersom: als je door een vraag geraakt wordt en bijvoorbeeld verdrietig of boos wordt kan dat voor een paard ‘onveilig’ voelen en zal het ook daarop reageren. 

Regulatie van emoties

Paarden kunnen je rustig maken

Paarden zijn van nature sterren in het reguleren van emoties bij de ander, vanuit de natuur is dat ook een overlevingsmechanisme: als iets ‘onveilig’ voelt gaan ze aan het werk om dat weg te nemen.

Als jij als cliënt bijvoorbeeld verdrietig wordt of stress ervaart zullen ze door onder meer hartcoherentie proberen ook jouw hartslag te verlagen zodat je weer ‘veilig’ voelt.

Spiegelen van jou

Wat jij ziet in het paard zegt iets over jou

Wat jij als cliënt in het paard ziet zegt vaak ook iets over jou en is daarmee een spiegeltje van je ziel geworden. Op die manier kan de vraagstelling vanuit de therapeut indirecter, en daarmee minder confronterend zijn.

Hierdoor ontstaat een mooie setting om te ontwikkelen in je zelfbewustzijn én je relationele bewustzijn.

Ervaringsgericht leren

Geen woorden maar paarden

Paarden geven de mogelijkheid voor een ervaringsgerichte cognitieve aanpak waarbij het paard continu oordeelloos reflecteert en reageert op wat jij aanbiedt. Je hebt daarmee dus als client de mogelijkheid tot ervaren wat verandert gedrag oplevert en tegelijk zien wat het met jou doet doordat het paard steeds reageert op het (veranderende) gedrag van jou.

Je kunt dus emotioneel en fysiek veilig experimenteren met ander gedrag en zoeken naar nieuwe oplossingen.

Emotional Freedom Techniques

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een door Gary Craig ontwikkelde methode die inmiddels ruim 25 jaar wordt toegepast door een groeiende groep psychologen en psychotherapeuten.

EFT is goed inzetbaar bij alle stress gerelateerde klachten, angststoornissen en de verwerking van vervelende gebeurtenissen. EFT is een cognitieve therapie gecombineerd met acupressuur (meridiaan-therapie) door het tappen van acupunctuurpunten op hand, gezicht en lichaam met je vingertoppen terwijl je je concentreert op een gebeurtenis of emotie.

Deze methode reduceert stress en spanning, helpt bij oplossen van paniekaanvallen en vermindert dwangmatige hunkering naar bijvoorbeeld eten, alcohol of drugs. Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve werking en de effecten van EFT.

Heb je een vraag
of wil je meer weten?

Over Freek

Lichaamsgericht therapeut en EFT behandelaar

In mijn praktijk word ik steeds opnieuw verbaasd over de trefzekere, liefdevolle en oordeelloze manier waarmee paarden tot de kern door weten te dringen.

Ze voelen haarfijn aan of je in volledige harmonie bent met jezelf en of je congruent bent in je denken en doen.

De combinatie van deze oordeelloze feedback en verdiepende vraagstelling geven je de mogelijkheid om te ontdekken waarom dingen anders moeten.

Ik ben gediplomeerd lichaamsgericht therapeut, EFT therapeut en intuïtief en systemisch coach. Als professional ben ik aangesloten bij het CAT, waardoor de behandelingen in aanmerking komen voor gedeeltelijke vergoeding van veel zorgverzekeraars.