Skip to main content

Coaching met paarden

Geen woorden, maar paarden!

Tijdens een coach sessie vorm je zelf een mini-kudde met een paard, terwijl je een eenvoudige opdracht uitvoert. Je zit hierbij nooit op het paard, het paard loopt vrij rond. Als coach observeer ik wat voor signalen het paard afgeeft: dit is waardevolle feedback. Welke signalen geef je af? Hoe gedraag je je? Welke emoties voel je? En herken je dat in het dagelijks leven?

Allemaal vragen die opkomen tijdens een sessie met een paard omdat een paard dat nou eenmaal haarfijn aanvoelt en daar direct en instinctief op reageert, zodat jij veel mooie en belangrijke inzichten over jezelf opdoet.

Wat is coaching met paarden?

Een coach werkt vanuit een open houding: totale aanvaarding zonder oordeel. Naast het niet be- of veroordelen heeft de open houding een ander belangrijk kenmerk: gelijkwaardigheid. Doordat de coach net als het paard niets van je vindt, niet diagnosticeert of labelt en vanuit een open houding, sámen onderzoekt wat kan helpen, zullen je je snel emotioneel veilig voelen.

In de natuur vormen paarden kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden van die kudde. Als ze met elkaar communiceren doen ze dat met hele kleine signalen die ze onderling met elkaar uitwisselen. Ze communiceren nauwelijks verbaal met elkaar omdat teveel geluid maken roofdieren aantrekt. Daarom voelen paarden ook haarfijn aan wat er speelt bij de andere paarden van de kudde en reageren ze daar direct op.

Emoties en gevoelens zijn dus onderdeel geworden van hun communicatie.


Geen woorden, maar paarden!

Problemen willen begrepen worden, niet opgelost.

Mijn aanpak

Tijdens een eerste kennismakingssessie gaan we in op je hulp- of coachvraag en gaan we verder in op je persoonlijke omstandigheden. Vervolgens leg ik je uit wat de rol is van een paard tijdens een coachsessie. Het doel van de kennismaking is om je meer inzicht te geven in mijn manier van werken en hoe jou dat zou kunnen helpen.

Als je dat wil kun je extra sessies plannen, een coachtraject bestaat uit een aantal sessies die samen één geheel vormen. Tijdens dit traject onderzoeken we welke patronen jij in de loop van je leven hebt ontwikkeld, wat je anders zou willen en hoe je dat ook in het dagelijks leven kunt toepassen. Over het algemeen bestaat het totale coachtraject uit vier sessies in een periode van twee maanden.

In veel gevallen wordt een deel van de kosten vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering.

Waarom met een paard?

En hoe werkt dat dan eigenlijk?

In de natuur vormen paarden kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden die daar onderdeel van zijn. Het is voor een paard van levensbelang dat alles in de kudde klopt en veilig is, de kudde is immers hun garantie voor veiligheid.

Daarnaast zijn paarden heel goed in waar wij, mensen, niet zo goed in zijn: afvloeien en loslaten. Ook hebben paarden een hoge hartcoherentie, dit zorgt voor positieve, rustige gevoelens en ideaal op elkaar afgestemde lichaamsprocessen waar jij als cliënt in mee zult gaan en dezelfde rust zult ervaren tijdens de sessies.

Tijdens een sessie met paarden vorm je zelf een mini-kudde met een paard en zal het paard, om alles in die kudde weer kloppend te maken, jou helpen bij het laten afvloeien van spanning en stress omdat deze voor het paard onveilig voelen. Ze proberen daarbij direct tot de kern van het probleem te komen: en dat is daar waar het bij jou pijn doet.

Onmiddellijke reflectie

Lees de reactie van het paard!

Een paard geeft een onmiddellijke reactie op energetische of emotionele veranderingen bij een persoon. Als jij als cliënt spanning loslaat kan het paard ook spanning loslaten. Die reactie is waarneembaar en is er veel eerder dan dat jij als client hebt kunnen uitleggen wat er gebeurt bij je.

Andersom: als je door een vraag geraakt wordt en bijvoorbeeld verdrietig of boos wordt kan dat voor een paard ‘onveilig’ voelen en zal het ook daarop reageren. 

Regulatie van emoties

Paarden kunnen je rustig maken

Paarden zijn van nature sterren in het reguleren van emoties bij de ander, vanuit de natuur is dat ook een overlevingsmechanisme: als iets ‘onveilig’ voelt gaan ze aan het werk om dat weg te nemen.

Als jij als cliënt bijvoorbeeld verdrietig wordt of stress ervaart zullen ze door onder meer hartcoherentie proberen ook jouw hartslag te verlagen zodat je weer ‘veilig’ voelt.

Spiegelen van jou

Wat jij ziet in het paard zegt iets over jou

Wat jij als cliënt in het paard ziet zegt vaak ook iets over jou en is daarmee een spiegeltje van je ziel geworden. Op die manier kan de vraagstelling vanuit de therapeut indirecter, en daarmee minder confronterend zijn.

Hierdoor ontstaat een mooie setting om te ontwikkelen in je zelfbewustzijn én je relationele bewustzijn.

Ervaringsgericht leren

Geen woorden maar paarden

Paarden geven de mogelijkheid voor een ervaringsgerichte cognitieve aanpak waarbij het paard continu oordeelloos reflecteert en reageert op wat jij aanbiedt. Je hebt daarmee dus als client de mogelijkheid tot ervaren wat verandert gedrag oplevert en tegelijk zien wat het met jou doet doordat het paard steeds reageert op het (veranderende) gedrag van jou.

Je kunt dus emotioneel en fysiek veilig experimenteren met ander gedrag en zoeken naar nieuwe oplossingen.

Over Freek

Lichaamsgericht therapeut en EFT behandelaar

In mijn praktijk word ik steeds opnieuw verbaasd over de trefzekere, liefdevolle en oordeelloze manier waarmee paarden tot de kern door weten te dringen.

Ze voelen haarfijn aan of je in volledige harmonie bent met jezelf en of je congruent bent in je denken en doen.

De combinatie van deze oordeelloze feedback en verdiepende vraagstelling geven je de mogelijkheid om te ontdekken waarom dingen anders moeten.

Ik ben gediplomeerd lichaamsgericht therapeut, EFT therapeut en intuïtief en systemisch coach. 

Wil je vrijblijvend meer informatie?

Stel helemaal vrijblijvend je vraag via dit formulier en we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Het is ook mogelijk om een vrijblijvend terugbelverzoek achter te laten. Op de aangegeven dag/tijd nemen we dan telefonisch contact met je op.

  Je naam:

  E-mail adres:

  Mobiele nummer:

  Voorkeur terugbellen:

 • Je vraag:

 • Wil jij ook eens zo’n coachsessie met paarden ervaren?

  Boek dan snel een kennismakingssessie voor € 55,– !

  We kunnen dan kennis maken met elkaar en kan ik de paarden aan je voorstellen. We bespreken dan samen of, en hoe, ik je kan helpen.

  Daarna starten we met de sessie zodat je inzicht krijgt in deze krachtige vorm van coaching. Je hebt dan zelf alle informatie om te bepalen of dit coachtraject iets voor je is en of je daarmee verder wil gaan. Bovendien: je gaat direct al met de nodige inzichten terug naar huis waar je mee aan de slag kunt!

  • Bespreken van je coachvraag en je persoonlijke doelstellingen

  • Uitleg over de rol van het paard

  • Een coach sessie met een paard

  • Inclusief thee of koffie