Skip to main content

Emotional Freedom Techniques

Werk aan je emotionele vrijheid!

EFT is een bewezen en veilige methode waarmee emotionele, psychische en lichamelijke problemen die veroorzaakt worden door stress of nare gebeurtenissen in je leven effectief en snel kunnen worden opgelost.

Aangetoond is dat EFT een zeer effectieve techniek is voor het behandelen van stress en stress-gerelateerde klachten, angst, het verwerken van traumatische gebeurtenissen en veel lichamelijke klachten. Maar ook kan EFT worden ingezet voor prestatie-verbetering en het ontkrachten van negatieve overtuigingen.

En het mooie is: je kunt het zelf leren zodat je het zelf toe kunt passen als jij het nodig hebt!


Eindelijk een therapie waarbij praten niet nodig is!

De oplossing voor je emotionele problemen zit gewoon in je vingertoppen.

Wat is EFT eigenlijk?

EFT is een techniek die cognitieve therapie combineert met acupressuur en wordt inmiddels ruim 25 jaar toegepast door een groeiende groep psychologen en psychotherapeuten. EFT kan worden ingezet bij de behandeling van stress- of stressgerelateerde klachten en bij psychotrauma.

EFT heeft veel overeenkomsten met EMDR maar heeft tegenover deze techniek één belangrijk voordeel: het kan goed ingezet worden als zelfhulpmiddel bij allerlei klachten.

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en is een zeer effectieve methode bij stressgerelateerde klachten, angststoornissen en het verwerken van traumatische gebeurtenissen uit het verleden.

Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve werking en de effecten van EFT. Daarnaast is EFT ook zeer effectief bij veel lichamelijke klachten omdat die vaak voortkomen uit stress zonder dat je je daar bewust van bent.

Wat gebeurt er 
tijdens een EFT sessie?

Tijdens een EFT sessie klop je zachtjes op een aantal punten op je gezicht en romp, waarbij je je tegelijkertijd focust op een vervelende ervaring terwijl je hardop een aantal zinnen moet voorlezen met een negatieve emotie en een positieve bekrachtiging.

Het is gebaseerd op de principes van de acupunctuur in combinatie met recente inzichten over de werking van ons brein.

Mijn aanpak

Tijdens een eerste kennismakingssessie gaan we in op je hulpvraag, klacht of doel dat je wil bereiken en gaan we verder in op je persoonlijke omstandigheden. Vervolgens leg ik je uit hoe EFT werkt en leer ik je hoe het basisprotocol in zijn werk gaat. Het doel van de kennismaking is om je meer inzicht te geven in de werking van EFT en hoe jou dat zou kunnen helpen.

Vervolgens leer ik je in twee sessies hoe je EFT bij jezelf kunt toepassen, terwijl we aan de slag gaan met je hulpvraag, waarna je zelf EFT kunt toepassen op de momenten dat jij het nodig hebt of je aan je doelen wil werken.

Voor grotere problemen of als je het gevoel hebt dat je zelf niet verder komt blijft het natuurlijk mogelijk om extra consults te plannen, dit kan op onze praktijk in Tilburg of online.

In veel gevallen wordt een deel van de kosten vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering.

Over Freek

Lichaamsgericht therapeut en EFT behandelaar

In mijn praktijk word ik steeds opnieuw verrast door de kracht en de effectiviteit van EFT. Waar in veel therapievormen veel gepraat wordt is dat bij EFT niet nodig: we pakken de problemen meteen bij de kern aan, het verhaal eromheen is meestal niet nodig.

Ik ben gediplomeerd lichaamsgericht therapeut, EFT therapeut en intuïtief en systemisch coach. Als professional ben ik aangesloten bij het CAT, waardoor de behandelingen in aanmerking komen voor gedeeltelijke vergoeding van veel zorgverzekeraars.

Wil je vrijblijvend meer informatie?

Stel helemaal vrijblijvend je vraag via dit formulier en we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Het is ook mogelijk om een vrijblijvend terugbelverzoek achter te laten. Op de aangegeven dag/tijd nemen we dan telefonisch contact met je op.

  Je naam:

  E-mail adres:

  Mobiele nummer:

  Voorkeur terugbellen:

 • Je vraag:

 • Zet vandaag je eerste stap naar emotionele vrijheid!

  Begin vandaag nog met het zetten van je eerste stap in de juiste richting. Tijdens een kennismakingssessie gaan we in op je hulpvraag of klacht en leer je alles over de werking van EFT. 

  Boek dus snel snel een kennismakingssessie voor € 25,– inclusief:

  • Bespreken van je hulpvraag en je persoonlijke doelstellingen

  • Introductie in het toepassen van EFT

  • Thee of koffie

  Veelgestelde vragen

  + Waarom werkt EFT zo goed?

  Omdat veel problemen verbonden zijn met emoties (stress, angst, verdriet, onrust, pijn …). Deze worden aangestuurd in een specifiek deel van onze hersenen, de amygdala. Die wil ons beschermen voor gevaar door ons te laten vluchten of vechten. Als we bevriezen, dan houden we de emoties vast. Omdat dit een automatische reactie is, kunnen we met de ‘bewuste’ hersenen (praten, plannen en organiseren) hier niet veel aan doen. Met EFT tik je op specifieke acupuntuurpunten die een bericht sturen naar de amygdala om te ontspannen en de emotie los te laten en te neutraliseren. Het mooie van EFT is dat je meteen verschil voelt en dat de verbetering blijft.

  + Hoe werkt EFT?

  In je buik zit een netwerk van zenuwen: het autonome zenuwstelsel wat weer, via de nervus vagus, is verbonden met ons centrale zenuwstelsel. En door deze kluwen aan zenuwen voel je gevoelens als lichamelijke reacties. De informatie uit ons autonome zenuwstelsel zorgt, in samenwerking met ons oudste deel van onze hersenen (het limbisch systeem) voor intense en onmiddellijk fysiek waarneembare reacties (wij noemen dat weer gevoelens) bij een sterke emoties zoals angst. De angst zorgt ervoor dat je lichaam wordt voorbereid om te kunnen vechten of vluchten, maar kan ook zo heftig zijn dat je lichaam wordt voorbereid om in een bevries-stand te gaan, waarbij ook het functioneren van het rationeel denken wordt uitgeschakeld.

  EFT stimuleert de sensoren in je huid waardoor er zenuwimpulsen naar je hersenen worden gestuurd. In de ‘basolaterale’ kern van de amygdala (het deel van de hersenen dat is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties als angst, woede en genot en ook motivatie) zorgt glutamaat voor het opslaan van angst. Een zuur (het gamma aminoboterzuur) en serotonine zorgen voor het activeren van de eerder in je leven aangeleerde angstreactie in de basolaterale kern van de amygdala. Tijdens een EFT sessie wordt door herbeleven de angst bewust opgeroepen, waarbij op hetzelfde moment de productie van serotonine in de prefrontale cortex wordt geactiveerd door te kloppen op bepaalde punten op je lichaam. Ook wordt dan GABA vrijgegeven door de serotonine, waardoor door proteïne synthese de angst niet meer kan worden opgeslagen.

  Het kloppen tijdens het voelen van angst door herbeleving voorkomt dus eigenlijk dat deze angst opnieuw wordt opgeslagen.

  + Hoe werkt de betaling?
  Je krijgt achteraf per mail een factuur toegestuurd. Als je aanvullend verzekerd bent bestaat de kans dat de kosten deels vergoed kunnen worden door je zorgverzekering.
  + Ben ik verplicht om alle sessies te volgen?
  Nee. Je kunt zelf beslissen hoeveel sessies je volgt en wanneer je stopt, vandaar dat ook altijd wordt gestart met een kennismakingssessie waarin je alle informatie krijgt die je nodig hebt.