Skip to main content

Therapie met paarden

Leer weer te luisteren naar wat je lichaam jou te vertellen heeft!

Bij lichaamsgerichte therapie staat je lichaam centraal omdat dat de plek is ervaringen en trauma’s worden opgeslagen.

‘Ergens buikpijn van krijgen’, ‘ Een brok in je keel hebben, ‘Naar de keel grijpen’… vaak komen te lang aanhoudende emotionele problemen via je lichaam tot uiting, dit wordt betrokken bij de therapie.

Door lichaamsgerichte therapie word je geholpen om gevoelens en gedachten te observeren en te ervaren hoe je hier fysiek op reageert. Mentale emoties leiden altijd tot fysieke uitingen,  andersom kun je door stil te staan bij wat je fysiek voelt veel leren over je mentale gesteldheid en emoties.

Je leert dus wat er in je lichaam gebeurt en hoe dat in relatie kan staan tot je gedrag, emoties en mentale gezondheid/weerbaarheid. Hierdoor kun je dus in kleine stapjes, in je eigen tempo, de spanning ontladen die in je lichaam is opgeslagen door bijvoorbeeld trauma of pijnlijke ervaringen in het verleden. Hierdoor nemen de stresssymptomen geleidelijk aan af en wordt de impact van het trauma tot hanteerbare proporties teruggedrongen.

Met lichaamsgerichte therapie leer je om weer te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft en waarom je deze, vaak onbewust, blokkeert.

Je leert om weer in contact te komen met je gevoelens en emoties.

Waarom met een paard?

En hoe werkt dat dan eigenlijk?

In de natuur vormen paarden kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden die daar onderdeel van zijn. Het is voor een paard van levensbelang dat alles in de kudde klopt en veilig is, de kudde is immers hun garantie voor veiligheid.

Daarnaast zijn paarden heel goed in waar wij, mensen, niet zo goed in zijn: afvloeien en loslaten. Ook hebben paarden een hoge hartcoherentie, dit zorgt voor positieve, rustige gevoelens en ideaal op elkaar afgestemde lichaamsprocessen waar jij als cliënt in mee zult gaan en dezelfde rust zult ervaren tijdens de sessies.

Tijdens een sessie met paarden vorm je zelf een mini-kudde met een paard en zal het paard, om alles in die kudde weer kloppend te maken, jou helpen bij het laten afvloeien van spanning en stress omdat deze voor het paard onveilig voelen. Ze proberen daarbij direct tot de kern van het probleem te komen: en dat is daar waar het bij jou pijn doet.

Onmiddellijke reflectie

Lees de reactie van het paard!

Een paard geeft een onmiddellijke reactie op energetische of emotionele veranderingen bij een persoon. Als jij als cliënt spanning loslaat kan het paard ook spanning loslaten. Die reactie is waarneembaar en is er veel eerder dan dat jij als client hebt kunnen uitleggen wat er gebeurt bij je.

Andersom: als je door een vraag geraakt wordt en bijvoorbeeld verdrietig of boos wordt kan dat voor een paard ‘onveilig’ voelen en zal het ook daarop reageren. 

Regulatie van emoties

Paarden kunnen je rustig maken

Paarden zijn van nature sterren in het reguleren van emoties bij de ander, vanuit de natuur is dat ook een overlevingsmechanisme: als iets ‘onveilig’ voelt gaan ze aan het werk om dat weg te nemen.

Als jij als cliënt bijvoorbeeld verdrietig wordt of stress ervaart zullen ze door onder meer hartcoherentie proberen ook jouw hartslag te verlagen zodat je weer ‘veilig’ voelt.

Spiegelen van jou

Wat jij ziet in het paard zegt iets over jou

Wat jij als cliënt in het paard ziet zegt vaak ook iets over jou en is daarmee een spiegeltje van je ziel geworden. Op die manier kan de vraagstelling vanuit de therapeut indirecter, en daarmee minder confronterend zijn.

Hierdoor ontstaat een mooie setting om te ontwikkelen in je zelfbewustzijn én je relationele bewustzijn.

Ervaringsgericht leren

Geen woorden maar paarden

Paarden geven de mogelijkheid voor een ervaringsgerichte cognitieve aanpak waarbij het paard continu oordeelloos reflecteert en reageert op wat jij aanbiedt. Je hebt daarmee dus als client de mogelijkheid tot ervaren wat verandert gedrag oplevert en tegelijk zien wat het met jou doet doordat het paard steeds reageert op het (veranderende) gedrag van jou.

Je kunt dus emotioneel en fysiek veilig experimenteren met ander gedrag en zoeken naar nieuwe oplossingen.

Over Freek

Lichaamsgericht therapeut en EFT behandelaar

In mijn praktijk word ik steeds opnieuw verbaasd over de trefzekere, liefdevolle en oordeelloze manier waarmee paarden tot de kern door weten te dringen.

Ze voelen haarfijn aan of je in volledige harmonie bent met jezelf en of je congruent bent in je denken en doen.

De combinatie van deze oordeelloze feedback en verdiepende vraagstelling geven je de mogelijkheid om te ontdekken waarom dingen anders moeten.

Ik ben gediplomeerd lichaamsgericht therapeut, EFT therapeut en intuïtief en systemisch coach. Als professional ben ik aangesloten bij het CAT, waardoor de behandelingen in aanmerking komen voor gedeeltelijke vergoeding van veel zorgverzekeraars.

Wil je vrijblijvend meer informatie?

Je kunt vrijblijvend je vraag stellen via dit formulier, we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Het is ook mogelijk om een vrijblijvend terugbelverzoek achter te laten. Op de aangegeven dag/tijd nemen we dan telefonisch contact met je op.

  Je naam:

  E-mail adres:

  Mobiele nummer:

  Voorkeur terugbellen:

 • Je vraag:

 • Wil jij ook een kennismakingssessie plannen?

  Boek dan snel een kennismakingssessie
  voor € 55,– inclusief:

  • Bespreken van je hulpvraag en je persoonlijke doelstellingen

  • Uitleg over coaching en therapie met paarden

  • Eerste sessie met een paard

  • Inclusief thee of koffie