Wat is trauma eigenlijk?
Wanneer je een gebeurtenis of periode in je leven meemaakt die bepalend is in je leven zoals bijvoorbeeld pesten, scheiding van ouders als kind, een ongeluk of het onverwacht overlijden van een dierbare kan het gebeuren dat je dat niet goed verwerkt krijgt. Traumatherapie met paarden kan je dan verder helpen.
Een trauma ontstaat in een situatie waarin je wordt overweldigd en waar vechten of vluchten niet mogelijk is. Alle emotie die op dat moment speelden wordt in je opgeslagen en vloeien niet af. Je voelt het trauma niet altijd, maar het is er wel. En dat heeft vaak onbewust een grote invloed op de rest van je leven en kan uiteindelijk leiden tot depressie, burn-out of allerlei andere lichamelijke of mentale klachten die we niet altijd toekennen aan dat trauma.
Wat doet trauma met je?
Feitelijk is en blijft je lichaam in een toestand dat het snel kan reageren bij situaties die lijken op het trauma, maar wordt daardoor veel (onterecht) getriggerd, waardoor een aantal symptomen kunnen ontstaan:
- herbeleving van het trauma;
- vermijdingsreacties door het vermijden van plaatsen of mensen die herinnering aan het trauma oproepen;
- negatieve, sombere gedachten of afgestompte gevoelens;
- negatieve overtuigingen;
- erg geprikkeld zijn of hyperactief.
Maar er kunnen ook symptomen ontwikkelen die minder direct te herleiden zijn naar het trauma zoals:
- ontwikkelen van een burn-out of depressie;
- slaapstoornissen;
- lichamelijke klachten;
- negatief zelfbeeld;
- energieloos, futloos.
Samen met mijn paarden Carlos en Lizzy, kan ik je met traumatherapie met paarden helpen om het leven weer draagbaar te maken en beter om te gaan met de triggers die zijn ontstaan uit dat trauma. Met lichaamsgerichte therapie met paarden werken we aan de verwerking van de gebeurtenis zodat je de traumatische ervaring volledig aankan. Negatieve emoties worden opgelost en je vervalt niet meer in allerlei negatieve overtuigingen. Zonder stress kun je de gebeurtenis navertellen.
Zowel de lichamelijke, emotionele als de mentale aspecten worden betrokken bij de behandeling omdat die nou eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Tijdens het traject kan EFT (Emotional Freedom Techniques) worden ingezet.
Waarom paarden?
In de natuur vormen paarden kuddes omdat die veiligheid bieden aan alle paarden die daar onderdeel van zijn. Het is voor een paard van levensbelang dat alles in de kudde klopt en veilig is, de kudde is immers hun garantie voor veiligheid.
Daarnaast zijn paarden heel goed in waar wij, mensen, niet zo goed in zijn: afvloeien en loslaten. Ook hebben paarden een hoge hartcoherentie, dit zorgt voor positieve, rustige gevoelens en ideaal op elkaar afgestemde lichaamsprocessen waar jij als cliënt in mee zult gaan en dezelfde rust zult ervaren tijdens de sessies.
Tijdens een sessie met paarden vorm je zelf een mini-kudde met een paard en zal het paard, om alles in die kudde weer kloppend te maken, jou helpen bij het laten afvloeien van spanning en stress omdat deze voor het paard onveilig voelen.
Ze proberen daarbij direct tot de kern van het probleem te komen: en dat is daar waar het bij jou pijn doet.
Waarom EFT?
EFT (Emotional Freedom Techniques) is een door Gary Craig ontwikkelde methode die inmiddels ruim 25 jaar wordt toegepast door een groeiende groep psychologen en psychotherapeuten.
EFT is goed inzetbaar bij alle stress gerelateerde klachten, angststoornissen en de verwerking van psychotrauma.
EFT is een cognitieve therapie gecombineerd met acupressuur (meridiaan-therapie) door het tappen van acupunctuurpunten op hand, gezicht en lichaam met je vingertoppen terwijl je je concentreert op een gebeurtenis of emotie. Deze methode reduceert stress en spanning, helpt bij oplossen van paniekaanvallen en vermindert dwangmatige hunkering naar bijvoorbeeld eten, alcohol of drugs.
Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve werking en de effecten van EFT.
Hoe ziet zo’n traject eruit?
Het therapietraject bestaat uit een aantal opeenvolgende sessies, waarbij steeds per sessie eerst wordt geëvalueerd waar jij zelf, als client, staat in je proces. Op basis hiervan wordt een thema verder uitgediept zodat we, stap voor stap, terecht komen waar we moeten zijn.
Tijdens de sessies wordt gewerkt met een combinatie van intuïtieve coaching, systemisch werk en lichaamsgerichte therapie.
Wat zijn de kosten?
Er wordt altijd gestart met een vrijblijvende introductiesessie. Tijdens deze eerste sessie maken we kennis en gaan we in op je hulpvraag. Ook maak je kennis met de paarden, waarna we starten met de eerste sessie. De kosten voor de introductiesessie zijn € 55,–.
De kosten voor een vervolgsessie zijn € 90,–, de lengte van een traject bepalen we in overleg.
Wil je een afspraak maken?
Plan dan snel zelf een kennismakingssessie!
We kunnen dan kennis maken met elkaar en kan ik de paarden aan je voorstellen. We bespreken dan samen of, en hoe, ik je kan helpen.
Daarna starten we met de sessie zodat je inzicht krijgt in deze krachtige vorm van coaching. Je hebt dan zelf alle informatie om te bepalen of dit traject iets voor je is en of je daarmee verder wil gaan.
Bovendien: je gaat direct al met de nodige inzichten terug naar huis waar je mee aan de slag kunt!