Trauma’s komen veel vaker voor dan je misschien gedacht had. Soms in de vorm van vroegkinderlijke trauma zoals psychisch of fysiek geweld, emotionele of fysieke verwaarlozing, pesten, scheiding van ouders of seksueel misbruik of geweld. Maar soms ook door een ervaring of gebeurtenis later in je leven die je hebt meegemaakt die, al dan niet bewust, bepalend is in je leven.
Bij trauma wordt vaak de te heftige of emotionele ervaring buiten je bewustzijn geplaatst. Je bent je er niet altijd even bewust van, maar is wel degelijk opgeslagen in je hersenen, zoveel mogelijk in je onbewuste. Zoveel mogelijk weggestopt zodat we het niet hoeven te voelen, maar het is er wel. En daardoor hebben ze vaak een veel grotere invloed op de rest van ons leven en kan leiden tot depressie, burn-out of allerlei andere lichamelijke of mentale klachten die we niet altijd toekennen aan dat trauma.
Feitelijk is en blijft je lichaam in een toestand blijft dat het snel kan reageren bij situaties die lijken op het trauma-deel, maar wordt daardoor veel (onterecht) getriggerd, waardoor een aantal symptomen kunnen ontstaan:
- herbeleving van het trauma
- vermijdingsreacties door het vermijden van plaatsen of mensen die herinnering aan het trauma oproepen
- negatieve, sombere gedachten of afgestompte gevoelens
- erg geprikkeld zijn of hyperactief
Maar er kunnen ook symptomen ontwikkelen die minder direct te herleiden zijn naar het trauma zoals:
- ontwikkelen van een burn-out of depressie
- slaapstoornissen
- lichamelijke klachten
- negatief zelfbeeld
- energieloos, futloos
Herken je jezelf in bovenstaande klachten of symptomen?